Der er et hav af andelsboligforeninger i Danmark – men det er alligevel ikke altid lige til at finde en andelsbolig. Det er blandt andet fordi boligformen bliver mere og mere populær.
I de større byer i Danmark, og særligt i København, er priserne på boligmarkedet steget markant de sidste par år. Det er blandt andet fordi flere folk flytter ind til byerne. For eksempel er antallet af københavnere steget med 150.000 de seneste 10 år, og derfor er der kamp til stregen når det gælder lejekontrakter, og særligt andelslejlighederne. Andelsboliger er nemlig en af de måder hvor det stadig er muligt at få en fin lejlighed, der er til at betale. Men de billige andelsboliger hænger heller ikke på træerne, og andelsboligmarkedet kan være svært at gennemskue. I Waitly ønsker vi at gøre andelsboligmarkedet mere overskueligt for boligsøgende, derfor har vi samlet en guide med vores bedste tips og tricks til at finde en god og billig andelsbolig. Mange folk har fundet deres andelsbolig gennem Waitly ved at stå på venteliste, og det er også en rigtig god idé. Men der er mange andre ting man kan gøre i sin boligjagt. Guiden her bygger på vores egen ekspertise som ejere af andelsboliger og bestyrelsesmedlemmer. Vi håber også at kunne hjælpe dig i din boligjagt.
Købs processen for en andelsbolig
Inden du begynder at gå på jagt efter en andelsbolig, er det en god ide at snakke med banken og få afklaret hvor meget du kan låne.
Herefter kan du scanne markedet for potentielle andelsboliger. Finder du en andelsbolig, som du er interesseret i at købe, så foregår det oftest sådan, at du først kontakter sælgeren og aftaler en besigtigelse.
Lever andelsboligen op til dine ønsker, så få din bankrådgiver til at evaluere foreningen og købstilbudet. Når banken evaluerer foreningen og købstilbuddet, så kigger de grundlæggende på 6 ting, som du lige så godt selv kan tjekke for hvis du vil spare noget tid.
Tjek om foreningen har en sund økonomi
Ifølge andelsboligspecialist Søren Fossing skal en potentiel køber undersøge følgende 6 ting før der skrives under på købsaftalen for en andelsbolig, da disse er afgørende for om prisen er retfærdig eller ej. For at undersøge hvert af de 6 ting skal du tjekke vedtægterne samt det regnskab og nøgletalsskema, som andelsboligforeningen udarbejder hvert år.
- Undersøg den ”tekniske pris” for andelsboligen
- Undersøg gæld pr. kvadratmeter
- Undersøg gældstype og gældsstruktur
- Undersøg andelsbolig ydelse pr. kvadratmeter
- Undersøg størrelsen af andelsboligforeningen
- Undersøg andelsboligforeningens vedtægter
Punkt 1, 2, 4 og 5 er forholdsvis nemme at finde frem til, da dette er simple tal du skal grave frem til regnskab og nøgletalsskema. Punkt 4 kræver at du har forståelse for gældstyper. Dette er ikke ligetil for de fleste og her kan det bestemt betale sig at få banken til at evaluere. Det sidste punkt omkring vedtægterne er lidt blødere, men bestemt ikke uvigtig. Hold her øje med om standardvedtægterne er brugt. Hvis dette gør sig gældende så er du som regel på den sikre side.
For hver af de 6 ting er det ene at finde oplysningen, det andet er at evaluere hvilken indflydelse denne har på købsprisen. Søren Fossing kommer i sin artikel med glimrende eksempler, som du anbefales at læse. Du kan læse hele artiklen på cobblestone.dk.
Gode tips fra Waitly til at finde en andelsbolig
Hvis du overholder ovenstående 6 punkter er du i omkring 95% af tilfældene godt klædt på til at træffe en god beslutning. Vær opmærksom på, at dette er vejledende og at det er anbefalelsesværdigt at bruge en advokat eller bankrådgiver for at være på den sikre side. Sidst men ikke mindst er det en god ide at gøre følgende: