Andelsboligmarkedet er glohedt, og interessen for andelsboliger er kun stigende. Men mange boligsøgende oplever andelsboligmarkedet som et lukket marked, der er svært at gennemskue.
Vi danskere er efterhånden blevet vant til en digitaliseret og nem hverdag. Men når det handler om andelsboliger, er det er ofte svært at finde ventelister på nettet, og mange oplever et marked der er svært at gennemskue. Og hvordan kan det egentlig være? Det taler vi med Brian Elstrup Fabricius, landsnæstformand i ABF om, og han peger netop på digitale ventelister som en del af løsningen.
Men for at forstå hvorfor andelsboliger kan være svære at finde på internettet, bliver man måske lige nødt til at dykke ned i, hvad en andelsbolig egentlig er, og hvordan den er drevet. Ifølge landsnæstformanden er det nemlig vigtigt at forstå, at andelsboligforeninger, er drevet af privatpersoner.
“En andelsbolig er drevet af lægmænd: skolelæreren, pædagogen, håndværkeren og så videre. Grundsubstansen ved en andelsboligforening er, at den er drevet af helt almindelige mennesker, og de driver den så godt de kan, og med de forudsætninger de nu engang har”.
Det er altså vigtigt at forstå, at en andelsboligforening er ikke er en professionel virksomhed, men derimod en sammenslutning af helt almindelige mennesker, der driver en forening med et fælles aktiv, som er deres ejendom.
En demokratisk boligform eller lukket land?
Der er mange misforståelser og fejlfortolkninger om hvad andelsboligen egentlig er, mener Brian Elstrup Fabricius. For eksempel tanken om at andelsboligmarkedet er et lukket land.“Udefra set vil nogle nok sige at det er en fætter kusine fest, fordi det handler om at have forbindelser”.Men det er vigtigt at forstå, at andelsboligforeningen er en sammenslutning af personer, der har et fælles aktiv – altså en ejendom, understreger Brian Elstrup Fabricius, og forklarer:
“Andelsboligmarkedet er åbent, fair og rimeligt – men andelsboligforeningerne skal selv kunne fastsætte vilkårene for, hvordan de driver deres formålsfællesskab”.Langt de fleste har ventelister, som de har defineret sammen i fælleskab, og derfor bliver andelsboligerne ofte solgt til nogle, som andelshaveren kender. Når der er nogle, der synes, det ikke er demokratisk, så er det måske fordi andelsboligerne, er svære at finde, og derfor virker det ikke transparent. Men det bunder ikke i uvilje, understreger Brian Elstrup Fabricius. Andelsboligforeninger er ofte små private enheder på 8-10 boliger, og mange af dem har slet ikke hjemmesider, derfor er de simpelthen ikke til at finde på nettet. Det har blandt andet noget at gøre med, at andelsboligmarkedet stadig er ret lille på landsplan. Andelsboligformen udgør kun et sted mellem 7-8 % af den samlede danske boligmasse, sammenlignet med de almennyttige boliger der udgør omkring 22%. Det almennyttige boligmarked har altså nogle andre muskler, og har igennem årevis været gode til at samarbejde og lave nogle fælles systemer, forklarer Brian Elstrup Fabricius og fortæller videre:
“Men det er simpelthen, fordi vi ikke på den front er blevet organiseret. Det er vi så blevet nu, gennem Waitly, og det er jo et kæmpe skridt fremad”.
Andelsboligformen er stadig den mest diverse boligform i Danmark, når man kigger på sammensætningen af dem, der bor i en andelsbolig, understreger Brian Elstrup Fabricius og uddyber:
“Andelsboligtanken er dybt forankret i demokratiet, for her stemmer man efter hoveder, og ikke efter, hvem der har lagt flest penge i boligen, eller hvem der har flest kvadratmeter bolig. Nej her er, alle er lige”.
Fakta om andelsboligmarkedet
- Andelsboligformen udgør mellem 7-8% af den samlede boligmasse i Danmark
- København er den kommune med flest andelsboliger – mere præcist ca. 97.000 andelsboliger svarende til ca. 32 pct. af boligmassen
- 2/3 af alle andelsboliger findes altså i Region Hovedstanden, mens kun ca. 5 pct. findes i Region Nordjylland
- Der findes dog andelsboliger i alle landets kommuner, bortset fra Christiansø og Læsø
Tallene stammer fra denne opgørelse fra 2019
En digital revolution
De fleste andelsboliger er organiseret af ABF, men de har ikke haft et værktøj til at skabe et centraliseret overblik over ventelister,
“Med Waitly får foreningerne deres egen side på waitly.dk, og her bliver ventelisterne samlet i et nemt overblik til dem, der er interesserede i en andelsbolig”.
Meget tyder på, at nye tider er på vej på andelsboligmarkedet. Og det er både, når det kommer til fordeling af boliger, og en nemmere proces for både boligsøgende og bestyrelsen. De digitale ventelister er en del af løsningen.
“Mange ventelister har fungeret sindssygt dårligt – i den forening jeg bor i, startede vi med at bruge et databaseprogram. Det var ret tungt, og der var ikke rigtig nogen, der kunne finde ud af at bruge det der program”.
Waitlys digitale ventelistesystem kan flere ting, som kan gøre det nemmere for helt almindelige mennesker at administrere ventelisterne på en mere professionel og tilgængelig måde. Og derudover sikrer vi, at persondata bliver håndteret korrekt, og at persondataloven bliver overholdt. Når der er mennesker bag, så sker der fejl – og det er her vi kan bruge teknologien siger Brian Elstrup Fabricius.
Derudover håber Brian Elstrup Fabricius, at de digitale ventelister vil bane vej for nye medlemmer til foreningerne og skabe flere nye andelsboligforeninger rundt om i landet.
“Det er vigtigt for mig at vi også kigger lidt fremad. Jeg brænder for andelsboligformen fordi jeg synes det er alt det gode. Jeg ønsker brændende at der skal være langt flere andelsboliger i Danmark, derfor vil jeg kæmpe for mange flere andelsboliger. Og det kan Waitly måske også være et strategisk værktøj til”.
Flere blogindlæg
Vil du vide mere om, hvordan digitale ventelister kan hjælpe en forening, så læs med her👈