Penge under bordet er et større problem end man skulle tro. Og særligt på andelsboligmarkedet, da efterspørgslen er højere end udbuddet. Læs med og bliv klogere på hvordan du kan undgå ulovlige transaktioner i din forening.
Politikerne på Christiansborg forhandler for tiden reglerne for handel med andelsboliger. Køberen ved andre boligtyper har tre år til at lægge sag an, hvis der er betalt mere end boligen reelt er værd. Bemærk at køber af andelsboliger ligeledes mister retten til at kræve for meget betalte penge tilbage efter 6 måneder, selvom der er tale om at den eventuelle overpris skyldes en fejl i udregningen af andelskronen. Dette mener flere partier er uretfærdigt over for andelshavere og reglerne ønskes derfor tilpasset.
Foreløbigt ikke i fokus for forhandlingerne er derimod muligheden for at gøre det strafbart at betale penge under bordet. Det er muligvis dog kun et spørgsmål om tid inden dette bliver del af lovpakken.
Penge under bordet er et større problem, end man lige skulle tro – en undersøgelse har vist, at 6% af andelsboligkøbere i perioden 2015-2018, har betalt med penge under bordet. Det er både risikofyldt og ulovligt.
Penge under bordet kan udløse fængselsstraf
Hvis du som køber ender med at betale penge under bordet for din andelsbolig, så vær opmærksom på følgende:
Maksimalprisen må ikke overskrides
Det er ulovligt at sælge en andelsbolig for mere end maksimalprisen. En overtrædelse af denne lovgivning kan udløse en fængselsstraf for sælgeren.
Pas på dine penge
Betaler du som køber flere penge end maksimalprisen, har du kun ringe muligheder for at få dine penge tilbage også selvom det skyldes en fejl i udregningen af andelskronen.
Du skal handle hurtigt
Skulle du have betalt for meget for din andelsbolig, bevidst eller ubevidst, så har du seks måneder til at lægge sag an mod sælger.
Herefter vil du ikke kunne få dine penge tilbage.
Ventelisten som løsning på problemet
Mange andelsboligforeninger har allerede en venteliste og flere følger snart. Hvis du vil undgå at skulle betale penge under bordet, eller at løbe om kap med de mange andre boligsøgende, så skriv dig op på ventelister til mindre årlige gebyrer og vælg den bolig, der passer dig når tilbuddet kommer ind i mailboksen. Hvis du vil være blandt de første til at skrive dig op på nydannede ventelister, så klik her. Datoen for opskrivning til andelsboliger vil blive delt med dig gennem vores nyhedsbrev.
Ventelister kan løse problemet om ulovlige penge under bordet, da der med en venteliste ikke er behov for at skulle betale mere end den maksimale pris for boligen. Den person der står højest på ventelisten har ret til at købe boligen, selvom der er andre som byder mere end prisen. På den måde kan bestyrelsen og administrationen af andelsboligforeningen nemt holde styr på, at der ikke sker ulovlige transaktioner.
FAQ - penge under bordet
Købere af andelsboliger har kun 6 måneder til at kræve for deres penge tilbage hvis de har betalt for meget for en andelsbolig, selvom overprisen skyldes en fejl i andelskronens udregning. Politikerne om at ændre denne lovgivning, da flere partier mener, at det er uretfærdigt over for andelshavere.
Penge under bordet er ulovlige ved køb af andelsboliger fordi det kan resultere i en købspris, der er højere end den egentlige værdi af boligen. Det kan føre til en uretfærdig fordeling af andelskronen og kan skade økonomien i foreningen.
Ventelister er en god måde at undgå penge under bordet på. For med en venteliste er der ikke behov for at skulle betale mere end den maksimale pris for boligen. Den person der står højest på ventelisten har ret til at købe boligen, selvom der er andre som byder mere end prisen. På den måde kan bestyrelsen og administrationen af andelsboligforeningen nemt holde styr på, at der ikke sker ulovlige transaktioner.