Strømforsyning
Du kan også læse vores mange indlæg om lejeboliger her:
Du kan også læse vores mange indlæg om andelsboliger her:

Spar på strømmen

Spar på strømmen

Spar på strømmen, det kan komme til gavn for både dig og din pengepung. Det er helt sikkert ikke første gang, du hører om stigende elregninger. Prisen på elektricitet er steget voldsomt, og det har mange danskere allerede kunnet mærke. Stigende el og gaspriser er en realitet og berører mange menneskers økonomi. Markedet forventer en stigning på mere end 350 procent i forhold til sidste år. Men du kan heldigvis gøre en del selv, og det er både godt for din pengepung og klimaet at forsøge at spare på strømmen. 

Hvorfor stiger priserne på strøm?

Der er flere faktorer som spiller ind og som har påvirket de stigende priser. Først og fremmest er Europas energiforsyning afhængig af gas, som længe har været leveret fra Rusland. Men som følge af krigen i Ukraine har Vesten og EU indført en række sanktioner mod Rusland, og det har resulteret i at Rusland har skruet ned for forsyningen af gas til Europa. Flere lande har også stoppet med at importere gas fra Rusland. Derudover har sommeren i Europa været rekord varm og tør. Det har fået vandstanden i mange af de store floder og vandveje til at falde markant, hvilket har gjort det svært at transportere kul til kraftværker.

Derudover har der heller ikke været meget vind over sommeren, og det har gjort, at de danske vindmøller ikke har kunne producere lige så meget vindenergi.

Hvor meget er priserne på strøm steget?

Priserne på strøm varierer fra dag til dag. Men generelt er prisen stigende, med august som den hidtil højeste måned. For eksempel skulle man betale 6,4 kroner per kilowatt-time de første fem dage af uge 33. Til sammenligning lå den pris de samme fem dage sidste år på 2,4 kroner, hvilket svarer til en stigning på mere end 160 procent.

En beregning fra Danske Bank, viser at en gennemsnitlig familie vil skulle bruge hele 23.000 kroner mere i år sammenlignet med sidste år. Beregningen har taget udgangspunkt i en familie med to voksne og to børn i et parcelhus på 140 kvm.

Her kommer et par andre eksempler på hvor meget dyrere det er at bruge elektriske apparater: i 2021 en støvsugning med et forbrug på 0,54 kWh 1,31 kr. og i 2022 er prisen 3,44 kr. Og listen fortsætter; sidste år kostede cirka 2,06 kroner at køre en omgang tøjvask, og i august 2022 kostede det 5,42 kroner. Har man en teenager med en gamercomputer, kan det også hurtigt blive dyrt. Er en gamercomputer tændt i tre timer bruger den strøm for cirka 4 kroner, hvor det i 2021 kostede 1,5 kroner.

Og selvom det måske lyder som småpenge, kan det altså hurtigt løbe op. Særligt fordi mange af os ikke er så gode til at slukke for vores apparater, når vi er færdige med at bruge dem. Mange har computeren eller fjernsynet tændt hele dagen. Ligesom lys og varme også ofte er tændt i rum, vi ikke opholder os i. Du kan se flere eksempler på, hvad dine elektriske apparater koster i 2022 her.

Det er altså klart, at mange danskere for tiden går ekstra meget op i at spare på strømmen. For det kan faktisk gøre en stor fordel for ens økonomi. Derudover er det også godt for klimaet, så tips til at spare på strømmen er ikke kun brugbare i disse tider med stigende priser, men kan også være nogle gode vaner at indføre helt generelt.

Hvad kan jeg gøre for at spare på strømmen?

Heldigvis kan du selv gøre en del for at mindske dit strømforbrug – og det er en gevinst for både din pengepung og for klimaet. Rent win-win ikke?
Der er både nogle vaner, du kan ændre i din hverdag allerede i dag, og så er der selvfølgelig også mere langsigtede løsninger som at udskifte gamle apparater til nye energimærkede. Men små ting kan altså også gøre en forskel.

Køkken

Spar på strømmen til hverdag

Du kan også spare på strømmen, ganske gratis, ved at følge disse råd:

  • Sluk for apparater, som står på standby. 
    Vi er ofte ikke opmærksomme på ting som bare står op standby. For eksempel bruger de fleste ikke særlig tit deres printer, og den kan hurtigt trække meget strøm, hvis den bare står på standby i stedet for at være helt slukket. Faktisk bruges der mellem 10 og 15 procent af en husstands elforbrug på standbyfunktioner.

  • Vær opmærksom på dit vasketøj.
    Vent med at vaske, til du kan fylde maskinen helt op, og vask ved lavere temperaturer (15-30 grader).

  • Undgå at bruge tørretumbler.
    Det tager lidt længere tid, men til gengæld dufter tøjet så dejligt hvis det har hængt til tørre udenfor. Mange lejligheder har også tørrelofter hvor du kan tørre tøj i vintermåenderne. På den måde undgår du også et fugtigt indeklima samt at bruge plads på tørrestativer.

  • Afrim fryseren.
    En fryser bruger omkring 20 procent mere energi, hvis der blot er to millimeter rim i den. Så her har du måske et weekendprojekt.

  • Spar strøm når du laver mad
    Hvis du lægger låg på gryderne, når du laver mad, kan du spare en del strøm fordi maden varmes hurtigere. Og det kan også gøre en forskel, at du har de rigtige pander og gryder. Det er nemlig vigtigt, at de er plane, sådan at varmen bliver udnyttet optimalt.

  • Sluk for lyset

Sørg for at slukke lyset, når du går ud af et rum, og når du tager hjemmefra. Derudover er det også en rigtig god idé at have LED-pærer i dine lamper

  • Skru ned for varmen
    Temperaturen i hjemmet har en stor betydning for energiforbruget. Vi skal selvfølgelig ikke gå rundt og fryse. Men hvis man skruer et par grader ned, og i stedet tager et par hjemmesko på, så er der altså en del strøm og penge at spare. Det kan særligt være en god idé at skrue ned for varmen, når man sover. Og der er også nogle sundhedsmæssige fordele ved at sove i et køligt rum. Den ideelle sove temperatur er 16-17 grader, altså lige lidt under den normale stuetemperatur.
  • Se underholdning på din bærbare
    I stedet for at streame gennem computeren op på tv’et, så se om du nogen gange kan nøjes med at se nyhederne på computeren. På den måde sparer du en skærm, og dermed strøm.
  • Hold øje med priserne
    Lige nu er diverse apps om elpriser nogle af de mest populære på Google Play og i App Store. Og der er faktisk forskel på, hvor meget det koster at tænde for vaskemaskinen i forhold til hvornår på dagen du gør det. På denne side kan du følge med i elpriserne time for time.
  • Nye vaner
    Vi indrømmer det, en aften på sofaen med Netflix er bare hyggelig. Men overvej at bruge lidt mindre tid ved skærmen. Skift filmaften ud med spilleaften, saml familien eller roomies til at se en serie i stedet for at se ting på en skærm hver for sig. Vil du gå all-in kan I gøre aftenen ekstra hyggelig og miljøvenlig ved at slukke for lyset og tænde et par stearinlys i stedet (men man behøver selvfølgelig ikke at gå til ekstremer).

Spar på strømmen: Langsigtede løsninger


Nye energibesparende apparater.
Hvis du er på udkig efter nye køkkenredskaber eller nye hårde hvidevarer, kan det være en rigtig god idé investere i energibesparende produkter. De koster lidt mere fra start, men vil på længere sigt spare dig for både penge og strøm.

Optimering af isolation

Særligt mange ældre huse og lejligheder kan være dyre at bo i på grund af dårlig isolering af vinduer. Det skaber både et dårligt indeklima, og gør det sværere at varme boligen op. Så her kan det altså være en rigtig god idé at skifte de gamle vinduer ud med nye moderne vinduer, som både isolerer bedre samt holder på varmen. Ungdomsboligerne på Heimdalsgade er et eksempel på en ejendom bygget med en klimavenlig strategi. De er isoleret efter moderne standarder, og bygningen er udstyret med et grønt sedumtag, hvor der er installeret solceller, hvilket gør bygningen selvforsynende med elektricitet. Derudover er der investeret i intelligente målerløsninger fra NorthQ, som via data skal hjælpe lejerne til at reducere forbruget.

Installer solceller.

Solceller en rigtig god måde at reducere ens energiforbrug på. Men det er også en investering som koster lidt penge og tid. Det er dog en miljøvenlig, økonomisk og langsigtet løsning som kan spare en for bekymringer om høje elpriser. På siden her kan du læse mere om at installere solceller og se om det kunne være en mulighed for dig og din husstand.

Bestil energitjek

Der findes flere måder at få et energitjek på, og det kan være en rigtig god ide. På den måde får du et overblik over din husstands forbrug og kan se, hvor det måske er muligt at skrue lidt ned for forbruget


Disse apparater bruger særligt meget strøm

Hvis du vil spare på strømmen, kan det være en god idé at være opmærksom på hvilke apparater som bruger særligt meget strøm. Her er underholdning og hårde hvidevarer blandt de største strømtyve i danskernes hjem. Og der kan altså være flere 1.000 kr. om året at spare på elregningen ved at vælge de rigtige produkter, eller blot være opmærksom på ens forbrug eller indstillinger på for eksempel tv’et.

Hvornår falder priserne på strøm igen?

Det er ikke helt til at sige hvornår priserne igen vil falde. For prisen på strøm er ikke altid den samme. Faktisk udvikler prisen på strøm fra time til time. Udviklingen i priserne er nemlig også afhængig af priser på for eksempel olie, kul og gas. Kort fortalt så er prisen afhængig af udbud og efterspørgsel. Og lige nu produceres der ikke lige så meget strøm, som der bruges, derfor er priserne steget til vejrs. Ændring i klimaforholdene vil altså for eksempel kunne sænke prisen igen.

Derfor er det en rigtig god idé, at vi alle sammen sparer på strømmen i denne periode, hvor der ikke produceres så meget. Så selvom de stigende priser kan være et hårdt slag for mange, så kan det måske også være et skub i den rigtige retning i forhold til at leve mere klimavenligt.
Forhåbentlig kan vi holde fast i nogle af de gode vaner, som vi har dyrket som følge af de stigende priser. For krisetider kalder på forandring og nye vaner!