Fremlejekontrakt
Ønsker du at leje din bolig ud, så bør du skrive en fremlejekontrakt med din lejer. Læs med her og bliv klogere på, hvad en fremlejekontrakt skal indeholde og hvad du skal være opmærksom på, når du fremlejer.
Fremleje vs. udleje
Først og fremmest er det vigtigt at have styr på forskellen mellem at fremleje og udleje. Det er nemlig to vidt forskellige ting, og det kommer an på, om du ejer eller lejer din bolig.
Fremleje
Hvis du lejer en bolig ud, som du ikke selv ejer, så er det fremleje. Du har som lejer mulighed for at fremleje din lejebolig, hvis du i en periode er væk fra lejligheden, for eksempel i forbindelse med udveksling, rejse, højskoleophold eller andet. Du kan også fremleje en del af din bolig, mens du selv bor i den.
Du må altså fremleje dit lejemål, hvis du enten:
- Fremlejer et eller flere værelser, mens du stadig selv bor i boligen
- Fremlejer hele den bolig, du lejer, mens du midlertidigt opholder dig et andet sted, eksempelvis ved rejse, studieophold og lignende.
Udleje
Hvis du selv ejer boligen, så er der tale om udlejning. Det kan altså være, hvis du har en andels- eller ejerbolig. Kort sagt, så er udlejning, når du udlejer en bolig, som du ejer, og fremleje er, når du udlejer en bolig, som du lejer.
Må jeg fremleje min bolig?
Du bør i første omgang undersøge, om du overhovedet må fremleje din bolig. En ret simpel regel er, at hvis du vil leje mindre end 50 % af boligens areal ud, så behøver du ikke din udlejers accept. Vil du leje 50 % eller mere af boligens areal ud, så skal du have din udlejers accept. Hvis du bor i en boligforening, vil der måske stå noget om det skrevet ned i reglerne et sted. Ellers er det blot at kontakte udlejer eller administrator af ejendommen.
Fremlejekontrakten
Hvis du skal fremleje din bolig, eller et værelse i din bolig, så er det vigtigt, at du laver en fremlejekontrakt. En fremlejekontrakt er den skriftlige aftale mellem dig og din fremlejer, og det er vigtigt at have, også selvom der allerede eksisterer en lejekontrakt. For Lejekontrakten gælder kun for lejer og udlejer – ikke fremlejer.
Når du skal lave en fremlejekontrakt, kan du tage udgangspunkt i din egen lejekontrakt, for kontrakten skal indeholde det samme som en helt almindelig lejekontrakt. Forskellen er blot forholdet mellem personerne.
Tilføjelser til kontrakten
Du kan også overveje, om der skal være tilføjelser til kontrakten, dette er måske særligt gældende, hvis du udlejer hele din bolig,mens du er på rejse eller andet.
Under aftalens paragraf § 11 kan du tilføje undtagelser og særlige regler. Det kunne eksempelvis være, at lejer skal passe på husdyr i lejligheden, mens du er væk.
Udlejer du hele din bolig, mens du for en periode er væk, giver en fremlejekontrakt en god sikkerhed for dig. Derudover ønsker mange at leje deres bolig ud til venner eller bekendte, da det kan være en personlig ting at overlade hele sin bolig til et andet menneske.
Derfor kan det også være en god idé at mødes med vedkommende, som skal fremleje din bolig, her kan I forventningsafstemme, og fremlejer kan også få en fornemmelse af boligen.
Men som supplement til et fysisk møde, hvor I kan gennemgå forventninger til fremlejen, er det også vigtigt at få udformet en fyldestgørende fremlejekontrakt, som lever op til reglerne i Lejeloven. Fremlejekontrakten er en sikkerhed for dig som fremlejer, men også for den person, du fremlejer til. Der findes flere skabeloner til kontrakter, og måske din udlejer endda har en skabelon.
Hvad skal en fremlejekontrakt indeholde?
Som nævnt bør en fremlejekontrakt indeholde det samme som en lejekontrakt, de vigtigste punkter vil være:
- Hvornår fremlejen starter (samt slutter, hvis det er en begrænset fremlejeperiode)
- Info om husleje, depositum, og forudbetalt leje.
- Navn og adresse på dig og fremlejer samt lejemålet,
- Lejemålets størrelse, inventar og stand
- Betalingsforhold og forbrugsudgifter (vand, varme og el.)
- Regler for vedligehold, istandsættelse ved fraflytning, husdyr og husorden
- Hvilke andre faciliteter fremlejeren har brugsret til – eksempelvis cykelskur, have, fællesvaskeri osv.
Er du i tvivl om noget, kan du forsøge at spørge din udlejer eller administrator af ejendommen til råds. Ellers vil du kunne finde en del brugbar information på nettet, for eksempel på lejeloven.dk, som er en brugervenlig guide til den juridiske lejelov. Den originale lejelov findes på retsinformation.dk. Fremleje af boliger er en meget normal proces, og med en kontrakt på plads bør det heller ikke være en kompliceret situation.
Hvad skal jeg være opmærksom på, hvis jeg vil fremleje?
For at opsummere, så er der nogle ting, du skal have styr på, før du fremlejer.
- Undersøg, om du overhovedet må fremleje
- Udarbejd en fremlejekontrakt
- Send en kopi af fremlejekontrakten til din udlejer, inden lejeperioden begynder.
- Sæt dig ind i Lejeloven. Det lyder måske lidt tørt, men det er en rigtig god idé i hvert fald at læse kapitlet om fremleje igennem, så du er klar over, hvad du kan kræve af din lejer og omvendt.
Hvis du sørger for at lave en grundig og fyldestgørende fremlejekontrakt, så er både du og din fremlejer godt stillet. Det kan også være en god idé at aftale med din lejer, hvordan I gerne vil kommunikere, særligt hvis du fremlejer din bolig, fordi du selv er væk i en periode. Er du for eksempel på rejse vil du måske foretrække kommunikation på mail.
God, åben og ærlig kommunikation er altid vigtigt, og det er netop derfor, det er en god idé at have en kontrakt på plads, det skaber ro og tryghed hos begge parter.