Flytte hjemmefra
Du kan også læse vores mange indlæg om lejeboliger her:
Du kan også læse vores mange indlæg om andelsboliger her:

“Flytte hjemmefra liste”

Skal du flytte hjemmefra for første gang, så kan det hurtigt virke overvældende med de mange ting, man skal have styr på samt købe. Fortvivl ikke, Waitly har lavet en “flytte hjemmefra liste” med alle de ting, du skal være opmærksom på, når du flytter hjemmefra for første gang. 

Praktiske ting du skal have styr på, før du flytter hjemmefra: 

Når du flytter hjemmefra for første gang, er der mange ting at tænke over: forsikring, budget, internetudbyder, og alle mulige andre praktiske ting, som du måske har været vant til at andre har sørget for, da du var hjemmeboende.  Først og fremmest kan det være en god idé at tage ting lidt af gangen – du behøver ikke have styr på alting fra starten af. Med en “flytte hjemmefra liste” har du nogle ting som du kan tage udgangspunkt i.

Tilmeld dig licens: 

Hvis du ejer et tv, en computer – eller bare mobiltelefon eller tablet med adgang til internet, skal du betale medielicens. Man kommer ikke udenom det. Mange unge tror fejlagtigt, at man kan komme udenom at betale medielicens, men det vil blot resultere i ubetalte bøder og gebyrer. Læs mere hos læs mere hos DR om hvordan du tilmelder dig licens. 

Meld din flytning digitalt på borger.dk
Det er vigtigt, at du melder din flytning digitalt på borger.dk. Du skal melde din flytning, senest fem dage efter at du er flyttet, og i samme omgang kan du også vælge en ny læge, f.eks. hvis du er flyttet langt væk fra den læge, du havde som hjemmeboende. Du melder din flytning på www.borger.dk/flytning. PostNord får automatisk besked om din flytning, så det behøver du ikke at tænke på, men det er vigtigt, at du husker at sætte navn på din nye postkasse, så du kan modtage post. Selvom vi modtager stort set alt post digitalt i dag, er der stadig få ting, der kommer med posten, som for eksempel nyt hævekort. 

Boligstøtte

Hvis du flytter ind i en lejebolig, har du mulighed for at søge om boligstøtte. Dette er et tilskud til din husleje, som udregnes efter din indkomst samt huslejepris. Alle som bor i en lejebolig kan ansøge gennem borger.dk. Husk at du skal søge inden, der er gået en måned fra den dag, du flytter ind, hvis du vil modtage boligstøtte fra indflytningsdatoen. Du kan læse mere om boligstøtte her.

Bestil internet 

Når du flytter, skal du for det meste selv bestille internet. Og det kan faktisk være en lidt lang proces – det kan tage helt op til 10 arbejdsdage, før ens bredbånd ankommer. Derfor er det en god idé at bestille i god tid, så du ikke står uden internet de første dage i din nye lejlighed. Det kan særligt være besværligt, hvis din flytning er i forbindelse med studiestart. 

Forsikring

Det kan godt være det her er en kedelig post, men ikke desto mindre er det vigtigt, hvis uheldet er ude. Du bør tegne både en indbo- og en ulykkesforsikring. UNDO-forsikring er et godt bud, da deres forsikringer er billige og nemme at forstå. Du kan faktisk få en forsikring hos dem gennem deres APP. Ellers kan du også altid kontakte din bank, som kan hjælpe dig med at finde et godt tilbud på en forsikring.

Brandalarmer

Med en brandalarm installeret sover både du og dine forældre lidt mere trygt om natten velvidende, at du er sikker. Det er nemt at installere en brandalarm, og en alarm koster ca. 200 kroner. Mange vil nok vælge køkkenet, når man skal placere en røgalarm. Men det er faktisk bedre at sætte den op i gangen. Ellers kan man lidt for ofte få gang i alarmen under madlavning. Du kan læse mere om opsætning af brandalarmer hos Falck

En tur i IKEA: Praktiske ting til dit køkken

Der er nogle ting, som kan være rigtig gode at have i køkkenet fra starten af, derfor anbefaler vi en tur i IKEA som noget af det første.  I IKEA kan du finde nogle rigtig gode startpakker, som for eksempel en pakke med køkkenredskaber til 35 kroner, et gryde/kasserollesæt med 7 dele til 449 kroner. Derudover er det også godt at anskaffe sig skærebræt, rivejern, køkkenknive og sidst men ikke mindst en proptrækker, så det nye hjem kan fejres. Du kan se IKEAs anbefalinger og bud på en “flytte hjemmefra liste” med alt.til køkkenting til dig, som lige er flyttet hjemmefra. 

En tur i supermarkedet: varer du altid skal have i dit køkken

Når du flytter hjemmefra for første gang, flytter du højst sandsynligt ind til et tomt køkken, og det kan godt være lidt overvældende. Det kan tage lang tid at samle sammen til en god krydderisamling, og du behøver heller ikke have alt fra starten af. Her er en lille liste over basisting, du bliver glad for at have i dit køkken fra start af, og som du allerede kan lave en del nemme måltider af. 

Flytte hjemmefra liste til køkkenet

 • Konserves (tun, bønner, flåede tomater, tomatpure, osv.)
 • Krydderier: Salt, peber, karry, paprika, kanel, timian, oregano, rosmarin, chili og spidskommen er gode krydderier at starte ud med. Så kan du altid udvide hen ad vejen. 
 • Grøntsager og frugt: Det kommer selvfølgelig an på smag, hvad man ønsker af frugt og grønt i sit køleskab. Men du kommer ret langt med løg, hvidløg, gulerødder, tomater, broccoli, bananer og æbler. Det kan også være en god idé at købe nogle ting på frost, f.eks.spinat og bær. 
 • Kaffe og/eller te
 • Tørvarer: Du kan lige så godt få købt ting som ris, pasta, rugbrød og havregryn fra starten af. Så har du det til de travle hverdage. 
 • Mejeriprodukter: Mælk, feta, yoghurt, hytteost, smøreost – basisvarer, som både kan indgå i din morgenmad eller som en del af madlavningen til aftensmad. 
 • Pålæg: Mange unge forsøger i dag at leve mere vegetarisk, både fordi det er bedre for miljøet og pengepungen. Derfor anbefaler vi pålæg som hummus, peanutbutter, nøddepostej eller avocado eller hytteost. 
 • Snacks: vi kender det alle, klokken er kommet på den anden side af 20.00, der er tændt for en god serie på Netflix og så melder snacksulten sig. Hvis du søger sunde snacks, kan rosiner, dadler, figner eller andet tørret frugt med lidt chokolade ved siden af måske være nok. Ellers er chokoladekiks og cookies en billig og nem snack lige at kunne hive frem fra køkkenskabet. Du kan eventuelt gå efter sundere alternativer som riskiks med chokolade eller fuldkornskiks. 

Praktiske ting til hjemmet – den helt kedelige 

Der er også nogle praktiske ting til køkkenet og resten af dit hjem som kan være gode at få købt fra starten. 

 • Tørrestativ
 • Opvaskemiddel og opvaskebørster (eller opvasketabs hvis du er så heldig at have opvaskemaskine)
 • Gulvmoppe og gulvspand
 • Kost og fejebakke
 • Støvsuger
 • Klude og vandkande
 • Rengøringsmidler
 • Vaskemidler til vaskemaskine
 • Affaldsposer
 • Støvsugerposer
 • Derudover er det også smart at have husholdningsfilm, bagepapir og elastikker. Tro os, du kommer til at have brug for det alt sammen. 

Ting du skal vide før du flytter hjemmefra

Der er mange ting som sikkert vil overraske en når man flytter hjemmefra for første gang. Og en “flytte hjemmefra liste” kan selvfølgelig ikke forberede dig på alt.. Men du kan læse med videre, og få et par gode råd med på vejen. 


En roomie er en god idé.

Selvom du måske har glædet dig til at flytte hjemmefra, kan starten også godt være hård. Der er pludselig mange ting man selv skal sørge for, og hvis flytningen kommer sammen med en studiestart eller start på nyt job kan den nye hverdage godt virke lidt uoverskuelig. Derfor er mange også glade for at have en roomie, ikke kun så der er en at dele huslejen med, men også så du har en at dele hverdagen med. 

Vent med at købe dyre ting

Du behøver ikke have den helt rigtige sofa fra starten af. Køb genbrug, gå på loppemarkeder, lån ting af venner og familie, du kan sågar også være heldig at finde dit skrivebord til storskrald. Dit første hjem bliver ikke perfekt fra starten, og det skal det heller ikke være. Heldigvis har man hele livet til at erhverve sig flotte tallerkner og designerstole. Hvis det er vigtigt for dig at have et pænt hjem kan du starte i det små, med en flot lampe, fine lysestager eller andet som giver et personligt præg. Derudover er planter også altid en god ting, som hurtigt kan få et rum til at se hyggeligt ud. 

Lav en madplan 

Det er dyrt at flytte hjemmefra, derfor kan en madplan være en rigtig god idé. På den måde indgår du impuls indkøb og takeaway, og behøver ikke tænke over hvad du skal have til aftensmad hver dag. Du kan eksempelvis få inspiration online blogs.

Ekstra Nøgler

Vi taler af bitter erfaring når vi siger, det er DYRT at få en låsesmed til at åbne døren for dig. Nøgler man nemt mistes, og det er ikke sjovt at komme hjem fra en sen bytur og pludselig opdage at man står uden nøgler. Lav et par ekstra nøgler og læg dem hos en nabo eller en ven som bor tæt på. De fleste nøgler er billige at kopiere – gør det hurtigst muligt. 

Ring hjem

Pludselig er du på egen hånd – men dine forældre er kun et telefonopkald væk. Og selvom det virker fjollet at spørge om hjælp til vaskemaskinen, så er vi sikre på at de med glæde vil hjælpe. Man behøver ikke kunne alt selv fra starten.