Ventelister og ventelistegebyr

Mange andelsboligforeninger har et opkrævningsgebyr på deres ventelister – men hvad går pengene egentlig til, og hvorfor er det rimligt at tage gebyr for en venteliste? Læs med her, og bliv klogere på hvordan du forholder til ventelister og gebyrer.

Der er flere gode grunde til at have en opkrævning på ventelister.  Det er vigtigt at huske på, at andelsboligforeninger er drevet af helt almindelige mennesker, som bruger deres fritid på at drive foreningen. Der ligger en del administration i håndtering af ventelister, og derfor vælger mange foreninger at bruge et system som eksempelvis Waitlys.

Hvis en venteliste skal håndteres korrekt og effektivt vil det derfor ofte være forbundet med nogle omkostninger, der altså kan dækkes af opkrævninger fra ventelisten. I A/B Tvegaarden har de altid haft et gebyr på ventelisten, forklarer Leif, som sidder i bestyrelsen:

“Vi indførte gebyr dengang vi blev andelsforening i 1990 på 100 kroner- som et engangsbeløb, senere satte vi det op til 300 kroner, da det var et stort arbejde at administrere listen.”

A/B Tvegaarden bruger nu Waitly til at administrere deres ventelister. De har fortsat et opskrivningsgebyr, for ikke at ende med alt for lange ventelister. 

Gennemsigtige og overskuelige ventelister 

Mange foreninger med gratis ventelister, eller et meget lille gebyr oplever at få enormt mange folk på listen, og måske også nogen, der ikke er reelt interesserede. De lange ventelister kan gøre det svært for boligsøgende, at gennemskue hvornår de vil kunne få en lejlighed. Det er klart, at man som boligsøgende bliver skrænt væk af en venteliste med flere tusinde opskrevne, og derfor er det altså en god idé, at der er et gebyr på ventelisten, så man sikrer at det kun er interesserede købere der står på listen. 

Derfor er gebyr og ventelister en god idé

Fra de boligsøgendes synspunkt;
✔ Det er nemmere at overskue hvornår du bliver tilbudt en bolig

✔ Det giver et indblik i at bestyrelsen bruger tid på at administrere ventelisten korrekt 

✔Hvis en forening har en venteliste,  er du sikret at der ikke handles med penge under bordet i foreningen

Andelstankegangen – fællesskab og solidaritet

Et gebyr på ventelisten kan skabe en mere segmenteret liste, hvor folk måske er mere interesserede i foreningen, og i andelstankegangen, hvor man er fælles om foreningens drift og vedligeholdelse. Nye beboere der har skrevet sig på en venteliste, og betalt penge for det, vil ofte have større interesse i foreningen, og det kan være med til at styrke naboskabet og fællesskabet, som andelstanken også bygger på. 

Vil du vide mere om ventelister? 👇
Læs vores blogindlæg om ventelister og bliv klogere på forskellen mellem den interne og eksterne ventelister, interesselister og meget mere

keyboard_arrow_up