Håndtryk
Du kan også læse vores mange indlæg om lejeboliger her:
Du kan også læse vores mange indlæg om andelsboliger her:

Lån til andelsbolig – det skal du gøre

Drømmer du om at købe en andelsbolig? Bliv klogere på hvordan du ansøger om et lån i banken, få et indblik i, hvad bankerne overvejer og prioriterer i forbindelse med et lån, og læs mere om hvordan du forbedrer dine chancer for et ja til andelsboliglånet.

Drømmer du om at købe en andelsbolig? Bliv klogere på hvordan du ansøger om et lån i banken, få et indblik i, hvad bankerne overvejer og prioriterer i forbindelse med et lån, og læs mere om hvordan du forbedrer dine chancer for et ja til andelsboliglånet. Boligchef og ekspert i andelsboliger Lasse Nygaard, giver sine bedste råd  – læs med her!

Når man gerne vil optage et lån i en bank, beder banken ofte om detaljeret dokumentation af ens økonomiske situation, for at fortage en kreditvurdering. Det betyder at banken regner ud om du har mulighed for at betale lånet tilbage indenfor de aftalte rammer. Banken vil spørge om at se de seneste 3 lønsedler og seneste årsopgørelse, og derudover bliver man også ofte spurgt om at fremsende et budget. Det giver banken en idé om hvordan ens økonomiske situation ser ud, og hvordan ens økonomi vil se ud fremadrettet, når man skal begynde at betale af på sit nye lån. Spørg din bank om at få et møde omkring låne mulighederne og du vil få yderligere information om dette.  

Hvilke papirer skal du give til banken?

Til mødet med banken skal du have følgende dokumenter med:

  • Årsopgørelse fra skattevæsnet
  • De seneste 3 lønsedler
  • Et budget eller en oversigt over faste udgifter
  • Pensionsinfo
  • Oplysning om, hvor mange penge du har sparet op

Banken vil gerne sikre sig, at din indkomst er nogenlunde ens hver måned. Budgettet bruges til at vurdere éns økonomiske situation, samt til at udregne dit rådighedsbeløb, som er pengene du har tilbage efter alle udgifter er fratrukket. Pensionsinfo er også relevant siger Lasse Nygaard:

”Vi ser på pensionen for at se, hvilke forsikringsdækninger du egentligt har. Køber man eksempelvis en bolig sammen med sin kæreste, hvordan er man så stillet, hvis den ene går bort eller hvis man skulle miste arbejdsevne? Det er pensionsinfoen med til at fortælle noget om,” 

Lån til andel vs. ejer

På mange punkter er proceduren, du skal igennem med banken, når du låner til en ejerbolig faktisk den samme som med en andelsbolig. Men der er dog nogle ting man skal være mere opmærksom på, fordi man med en andel også køber sig ind i foreningen, derfor skal du altid huske at tjekke, om foreningen har en sund økonomi, det kan du læse mere om i vores artikel her.  

Når du skal låne til en andelsbolig, er der et krav om egenfinansiering på minimum 5 procent. Det krav, blev indført sammen med andelsboligloven tilbage i juni 2018. Reglen om 5 procents egenfinansiering har haft nogle konsekvenser for de lånekrav der bliver stillet til andelsboligkøbere. Men det skal ikke ses som en begrænsning, men som en sikkerhed, siger Lasse Nygaard:

De 5 procent er faktisk et krav, der er sat ind for at beskytte køberen. I den forbindelse er det vigtigt, at man er opmærksom på, at når man køber en andelsbolig, så skal man også se på sin egen andel af foreningens gæld. Beløbet giver nemlig en konkret indikation på, hvad du egentligt betaler for boligen, da du på papiret også kommer til at ”betale” for din andel af foreningens gæld,” Lasse Nygaard, Danske Banks boligchef.

Der er mange ting du kan gøre for at forbedre dine chancer for et lån i banken. Men Lasse Nygaard opsummerer helt kort med to simple råd: 

  1. Jo højere rådighedsbeløb jo bedre
    Hvis du gerne vil købe en andelsbolig kan det være en god idé at du reflekterer over din økonomi og passer lidt ekstra på den. På den måde er du godt forberedt på dit første møde med banken. Hvis du i en periode arbejder med at spare lidt på fornøjelserne beviser du banken at du kan klare dig for et mindre rådighedsbeløb, og det giver dem en sikkerhed.
  2. Start med en opsparing
    Jo flere penge, du selv har med på hånden, når du vil låne en bolig – jo bedre, en god opsparing giver øgede muligheder for et lån. Boligchef Lasse Nygaard udtaler: ”Det er generelt en god øvelse at se sit forbrug igennem inden du taler med banken. Dels fordi, at du så har en opsparing med på hånden, når du skal låne, men også fordi, du så har prøvet på egen krop, hvordan en hverdag med et andet rådighedsbeløb er”
    Lasse Nygaard, boligchef

Går du med overvejelser om at købe en andelsbolig, men har ikke helt styr på økonomien endnu? Skriv dig på en venteliste, det er uforpligtende, og mange andelsboligforeninger har et par års ventetid. På den måde kan du følge Lasse Nygaards råd om at sikre sig et strørre rådighedsbeløb ved at leve lidt mere spartansk noget tid før du ønsker at optage et lån i banken.